Educaţia Viitorului


Educaţia ştiinţifică şi inginerească este esenţială dezvoltării sustenabile a unei ţări. Hackerspace Iaşi este o comunitate de oameni pasionaţi de tehnologie care se întâlnesc şi fac schimb de idei, cunoştinte şi experienţă. Hackerspace Iaşi este de asemenea şi un spaţiu care se doreşte a fi un atelier unde membrii comunităţii să poată lucra împreună, având acces la unelte care altfel ar fi greu de procurat individual.

Dorim să cumpărăm un laser cutter pentru Hackerspace Iaşi. Laser cutter-ul este o maşină-unealtă cu ajutorul căreia se pot manufactura multiple alte obiecte. Suprafeţe din plastic, lemn, sintetice sau metal pot fi tăiate cu precizie în diferite forme geometrice. Exemple de lucruri ce pot fi uşor produse cu un laser cutter: machete, jucării, instrumente de rechizită şcolară, brelocuri, carcase de telefon, piese.

Laser cutter-ul este o unealtă versatilă care permite experimentarea rapidă. De exemplu, un elev ar putea avea o idee despre un roboţel şi ar putea produce rapid anumite părţi din el ca să vadă dacă funcţionează. Un antrepenor ar putea avea o idee de afaceri cu nişte carcase de telefon inovative şi ar putea uşor şi ieftin produce o serie limitată la laser cutter ca să vadă dacă au success, fără a fi nevoie de o investiţie majoră.

Un video care arată pe scurt capabilităţile şi modul de funcţionare al unui laser cutter:

 

 

Mai multe depre filozofia Hackerspace şi scopul pentru care existăm.

O comunitate, şi mai ales una cu un spaţiu fizic al ei, are, în economia ideilor, un rol similar cu al infrastructurii în economia obiectelor.

Oameni, care altfel ar crede că sunt singuri, descoperă că sunt şi alţii cu aceleaşi pasiuni. Cineva poate are o idee de a porni un start-up, însă nu o face, pentru că ideea sa e prea conceptuală şi nu poate fi testată. La Hackerspace însă, va găsi atât oamenii cât şi uneltele care-l vor ajuta să-şi testeze ideea printr-un prototip şi să o ducă până la nivelul în care se poate face ceva de pe urma ei. Stundenţii şi elevii doresc să-şi extindă contactele în afara şcolii, oricât de bună ar fi aceasta, pentru o experienţă de învăţare holistică şi mai diversă. La Hackerspace, ei pot interacţiona cu profesionişti care deja activează în domeniu şi au experienţă practică. De asemenea, existenţa unui asemenea spaţiu vibrant şi creativ le va îmbunătăţi părerea care o au despre Iaşi, si le va da mai multă speranţă, ducând la o reducere a migraţiei tinerelor talente spre alte locuri şi eventual a atragerii altora din alte oraşe la noi.

Pe scurt, sperăm la:

  • Creşterea popularităţii facultătilor tehnice din Iaşi spre deosebire de alte facultăţi.
  • Creşterea popularităţii facultătilor tehnice din Iaşi spre deosebire de alte oraşe.
  • Mai multe startup-uri tehnice în Iaşi.
  • Mai puţină migraţie a forţei de muncă calificată locală spre alte locuri şi atragerea talentelor din alte locaţii.
  • În final, o industrie mai dezvoltată şi o un oraş mai prosper.

În mod particular, laser cutter-ul este o unealtă esenţială (şi scumpă, un model util începe de la 4 000 EUR) care deschide numeroase alte posibilităţi pentru Hackerspace. În inginerie, există aşa numită categorie a uneltelor de “digital manufacturing”. Asta înseamnă că, pentru producerea unei piese, inginerul face design-ul acesteia pe calculator, iar apoi unealta produce o piesă reala pe baza acelui design, într-un mod fidel şi repetabil.

De exemplu, dacă se doreşte o anume piesă din piciorul unui robot, această piesă poate fi proiectată pe calculator şi apoi un laser cutter va tăia acea piesă, din metal, plastic, lemn, sau alte materiale, exact aşa cum a fost proiectată. Acest lucru permite o acurateţe foarte mare şi scurtează enorm drumul de la idee la implemetare, dând naştere la numeroase posibilităţi de inovaţie rapidă şi utilă.

Din categoria uneltelor de manufacturare digitală mai fac parte şi imprimantele 3d, care deşi au anumite avantaje faţă de laser cutter, sunt mult mai încete şi nu pot folosi decât anumite feluri de materiale. Un laser cutter poate produce în minute o piesă care la o imprimantă 3d ar dura ore. De asemenea, piesa poate fi produsă la laser cutter din materiale diferse (metal sau lemn), ceea ce o imprimantă 3d nu poate.

Din acest motiv noi la Hackerspace Iaşi suntem convinşi că un laser cutter este o unealtă esenţială în dezvoltarea noastră şi atingerea impactului pozitiv asupra comunităţii locale pe care l-am descris mai sus.

Share Button